Wees een milieubewuste ondernemer

De horeca is een lastige branche. Er zijn oneindig veel horecagelegenheden en het zal voor niemand nieuw zijn dat werken in de horeca écht hard werken is. Des te meer reden dus om je horecagelegenheid zo perfect mogelijk in elkaar te zetten. En wat tegenwoordig daarvoor heel belangrijk is, is om te denken aan het milieu. Steeds meer jongeren hechten hier heel veel waarde aan. Als je horecagelegenheid dus voldoet aan de ‘milieubewuste’ standaard die deze jongeren hebben, heb je kans dat ze sneller jouw tent uitkiezen. Een goed idee om je aan de volgende tips te houden dus:

Tip 1: afval

Een van de simpelste regels is dat het nu wel echt tijd is om je afval te gaan scheiden. Als je zelfs niet de moeite hiervoor doet, dan kan je de support van de jonge generatie zeker wel vergeten. Zorg dus dat je een goede afvalcontainer hebt voor elke soort afval: plastic afval, restafval, glas en papier. Zo kunnen de materialen die jij weggooit gewoon gerecycled worden! Het is een kleine moeite en doet het milieu een groot plezier. Zorg ook dat je werknemers hier vanaf weten en zich hieraan houden, anders heeft het alsnog geen zin. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om etenswaren en andere producten die wel nog bruikbaar zijn weg te geven in plaats van weg te gooien. Zo laat je zien dat je je ervan bewust bent dat weggooien zonde is.

Tip 2: sustainable products

Ten tweede kan je gebruik maken van wat de jongeren van tegenwoordig noemen ‘sustainable products’. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld rietjes. Deze worden in de horeca heel veel gebruikt, maar zorgen ook voor enorm veel plastic afval. En plastic afval is natuurlijk weer slecht voor het milieu! Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor bamboe rietjes of rietjes van spaghetti om dit te voorkomen. Zoals deze rietjes zijn er talloze producten waar je voor kunt kiezen in plaats van de plastic/milieuonvriendelijke versies. Als je je er even in verdiept, kom je een heel eind.

Tip 3: maatschappelijke betrokkenheid

Tot slot is het belangrijk om naast milieuvriendelijk te zijn, ook maatschappelijk betrokken te worden. In veel gevallen hangt dit met elkaar samen. Zo is het bijvoorbeeld erg milieuonvriendelijk en zonde om eten weg te geven. Dit eten kan je ook geven aan mensen die wat minder geld hebben! Je kunt ze na sluitingstijd bijvoorbeeld uitnodigen om maaltijden op te halen of met ze de overgebleven producten geven zodat ze hier zelf een maaltijd van kunnen maken. Het is altijd fijn om iets terug te kunnen doen, zeker als je bedrijfje goed loopt. Je hebt er dan de mogelijkheden voor, dus waarom zou je dit niet doen?!